Keresés ebben a blogban

2011. december 16., péntek

Emmanuel - Velünk az Isten!

Evangélium: Mt 1,1-25
Apostol: Zsid 11,9-10.32-40
Szerző: Ft. Anthony M. Coniaris

"Ezek azért történtek, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta szavával mondott: Íme a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten". (Mt 1,22-23) Nem Emmanuish, velünk az ember, hanem Emmanuel, velünk az Isten! Máté evangéliuma Isten jelenlétével kezdődik - Emmanuel -, és jelenlétének örökké tartó ígéretével záródik: "Íme, én veletek vagyok mindennap a világ végezetéig". (Mt 28,20)

Mily tragikus, hogy a keresztények leggyakrabban Krisztusról múltban fogalmaznak: Krisztus, aki eljött, vagy jövőben: Krisztus, aki eljövendő. Milyen ritkán gondolunk rá jelen időben: velünk VAN az Isten. Pedig ezekben a zavart, sötét és vergődő életben nagyon is szükségét érezzük ennek az ígéretnek. János evangéliuma azt mondja: "AZ Ige testté lett, és közöttünk lakozott". Ugyanazt jelenti más megfogalmazásban, mint az Emmanuel, velünk az Isten. Nem a távoli egekbe, nem is egy bolygón a tudomisén galaxisban, hanem itt, közöttünk, részese a mi szenvedéseinknek, segít a terheink cipelésében, óvatos kézzel megérinti gyengeségeinket, megtisztít bűneinktől, és megmutatja azt az életmódot, aminek örök értéke van.

XII. Piusz pápáról említi meg a történelem, hogy gyakran használta a telefont, de telefonja egyirányú volt: őt nem tudták hívni. Sok ember azt hiszi, hogy ez az Istennel való fő problémájuk: nem tudják őt felhívni, megtalálni, vele beszélni, hozzá eljutni. Gyakran tűnik Isten ilyen távolinak, személytelennek, irreálisnak. Ez az állapot azonban véglegesen megszűnt Karácsonykor, amikor Isten a földre szállt, és közte és az emberek között kétirányú kapcsolatot hozott létre. Jézuson keresztül egyenesben "hívhatjuk" az Istent, rajta keresztül megtalálhatjuk, beszélhetünk vele, imádságainkban, a szentáldozásban, a Szentírásban és az Egyházban megérinthetjük.

A Karácsony különleges vígasztaló üzenetet hordoz a magányosaknak. Ez az Emmanuel üzenete: az Isten velünk van, akárhol és akárkik is vagyunk. Nekünk keresztényeknek feladatunk is, hogy Isten jelenlétének (vagy jelen létének) örömét megosszuk másokkal is. Karácsonykor keressünk fel egy egyedül élő embert. Mutassuk meg neki, hogy törődünk vele, hogy fontos nekünk, ahogyan mi is Krisztusnak. Biztosan isteni örömmel a szívünkben fogunk távozni tőle. Ez lesz a jutalma annak, hogy Emmanuelt másoknak elvittük, hogy az üres szív légtelenségét megtöltöttük.

"Együttlét"

Isten jelenlétének ígérete "együttlétre" segíti a keresztényeket: Isten és jómagam együtt. Szent Pál például együtt élt vele. Erről tanúskodik mondata: "Mindenhez van erőm Krisztusban, aki megerősít engem" (Fil 4,13). Egy hívő sem képes kihasználni a benne rejtőző erőket, ha nem teszi magáévá Krisztus erejét is, ha nem él együtt vele. A volt alkoholista, aki a névtelen alkoholisták gyűléseire jár, együttlétet él meg. Megtanulta kimondani: "Uram, én nem tudok felülkerekedni az alkohol problémán... de mi, együtt, képesek vagyunk rá!" Emmanuel - velünk az Isten.

"Hogyan tudsz ilyen sikeres lenni az életben?" - kérdezték az egyik keresztényt. "Az imádság által" - felelte. "Mit értesz te az imádságon?" A keresztény válasza: "A múltban olyan sok minden aggasztott, hogy majdnem belebetegedtem. Az Úrhoz imádkoztam, és végül választ kaptam tőle. Tudod, mit mondott? Figyelj rám, gyermekem, nincs semmi, amit te meg én együtt ne tudnánk megtenni!" Emmanuel - velünk az Isten!

Egy híres sebész minden műtétje előtt fejét meghajtva imádkozott. Egy riporter, aki jelen volt egyik műtétjén, megérdezte: "Mindig imádkozik mielőtt operálni kezd?" A sebész mosolyogva felelte: "Mindig. Mert nem tudom, hogy milyen problémák adódhatnak, s mikor kell a szikét a Nagy Orvos kezére bíznom, hogy ő vezesse az enyémet. SOkszor, amikor beavatkozás közben elértem az emberi képességeim határát, az Úr vette át az irányítást, és fejezte be a műtétet." Emmanuel - velünk az Isten!

Az Istentől Karácsonykor kapott nagy-nagy ajándék nem egy erkölcsi törvénykódex volt vagy egy új filozófia, hanem Ő maga! A kereszténység jóval több, mint egy sor parancs. Mindenekelőtt jelenlét: Emmanuel - velünk az Isten! Velünk van, amikor bajban vagyunk - hogy kimentsen minket. Velünk van, amikor szenvedünk - hogy könnyeinket letörölje. Velünk van, amikor elesünk - hogy segítsen felállni. Velünk van a gyengeségben - hogy erőssé tegyen, hogy megerősítsen. Velünk van a halálban - hogy bizakodóvá legyünk. És igen, véglegesen velünk van halálunk után is, egy olyan helyen, melyet "szem nem látott, emberi fül nem hallott, amit az emberi szív fel nem fogott" (1Kor 2,9), a helyen, amit Isten készített az őt szeretőknek.

"Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek, és az lesz majd az egész népnek." (Lk 2,10)
"Az Úr maga ad nektek jelet: Íme, a szűz fogan, fiút szül, és Emmánuelnek nevezi el" (Iz 7,14) - velünk az Isten!