Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 19., péntek

Hegyeket mozdító hit

Evangélium: Mt 17,14-23
Apostol: 1Kor 4,9-16
Szerző: Ft. Anthony M. Coniaris

A tanítványok megkérdezik Jézustól, hogy ők miért nem tudták meggyógyítani az epilepsziás fiút. Jézus ezt felelte: „A kishitűségetek miatt. Mert bizony, mondom nektek: ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, és azt mondjátok ennek a hegynek, 'menj innen oda', elmegy, és semmi sem lesz lehetetlen nektek.” (Mt 17,20).

A diák egyik hittanórán a következőket mondta: „A Szentírás azt mondja nekünk, hogy a hittel hegyeket lehet mozgatni. Akkor miért nem mozdítjuk el a hegyeket a hitünkkel? Miért használunk buldózert?” A probléma megoldása ebben a helyzetben a „hegy” szó értemezésén múlik. Jézus egyértelműen szimbolikus értelemben használja. Azokra a bajokra és nehézségekre vonatkozik, amelyek, mint egy hegy magasodnak előttünk, és lehetetlenné teszik életünket. Az igazi hegyek már nem állnak az utunkban. Készítettünk óriási teherautókat, amelyek elhordják a földet, amelyek elhordják a hegyeket. Képesek vagyunk hatalmas alagutakat építeni a hegyek gyomrában. A földhegyek már nem állhatnak az ember útjában. Más hegyeknek sem kellene. Jézus azt mondja nekünk, hogy az igazi, hiteles, őszinte hit akkora erőt képes létrehozni, amely képes a hegyeket elmozdítani.

Az ember nagyobb, mint bármely hegy

Isten az embert nagyobbnak teremtette minden hegynél, ha magassága ritkán is haladja meg a két métert. Fej ül a vállain, olyan fej, amelyben agy van, és ez Isten minden teremtménye fölé emeli. Ha nem tudja az ember megmászni a hegyet vagy nem tud benne alagutat vájni, akkor az ember repülőgépet épít. Nincs fizikai hegy, ami az ember útjába állhat. És nem kell semmilyen hegynek az útjába állnia. Ezt tanítja meg nekünk Jézus a mai evangéliumban. Nincs a nehézségeknek olyan magaslata, amelyet a hívő és imádkozó ember ne tudna legyőzni.

Működik!

Például Szent Pálnak az életében is volt egy hegy. A korinthusiakhoz írt második levelében számol be róla. „Hogy elbizakodottá ne váljak …. Tövist kaptam testembe … Háromszor kértem ezért az Urat, hogy vegye el tőlem” (2Kor 12,7-8). Az Úr megadta az erőt Szent Pálnak, hogy meghaladja ezt a hegyet. Nem győzte le. Úgy tűnik, hogy a testében levő „tövis” valamilyen betegség lehetett, ami nem kötötte Pált ágyhoz, de Krisztustól való „függőségre” és nagyobb erőre segítette Pált.

Jézusnak is megvolt a maga hegye. Máté evangéliumának 26. fejezetében olvashatunk a Getszemáni kert eseményeiről. "Halálosan szomorú a lelkem - mondta nekik. - Maradjatok itt és virrasszatok velem!" Valamivel odébb ment, és arcra borulva így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely” (Mt36,38-39) Milyen fájdalmas hegye volt ez a szenvedésnek, ami Jézus elé tornyosult! De nem hagyta magát legyőzetni. Átment rajta. A keresztet feltámadásának különleges eseményévé változtatta át, ugyanúgy, mint azokét, akik benne hisznek.

De vannak még sokan mások.
Helen Keller vak volt és siket, de nagy hegye nem győzhette le. Így fogalmaz egyik írásában: „Köszönöm Istennek a fogyatékosságaimat, mert ezek által fedeztem fel saját magam, a hivatásom és az én Istenemet”.
Az egyik neves versenypilóta nyugtatókat szedett és inni kezdett, hogy a szakmájából adódó feszültséget enyhítse. Végül alkoholfüggővé vált. Karriere egy lépésre volt a csődtől. De Krisztushoz fordult, tőle kért segítséget, és vele együtt sikerült az alkoholizmus nagy hegyét elmozdítania. Később, mikor egy riporter arról kérdezte, hogy életének nagy győzelme volt-e , hogy megnyerte a versenyt, azt mondta, hogy nem. Sokkal fontosabb volt a versenybeli győzelemnél az, hogy megismerte Krisztus erejét, és hogy legyőzte problémáit.

Nincs az életben olyan hegy, ami nagyobb, mint Krisztus. Ő nagyobb, mint minden kísértés; nagyobb, mint akármilyen bűn vagy sikertelenség; nagyobb, mint bármilyen nehézség, mint bármilyen probléma. Amikor életünket az ő kezeibe helyezzük, Ő erőt ad nekünk arra, hogy nagyobbak legyünk, mint amit valaha is álmodtunk magunkról, nagyobbak, mint a betegségeink, nagyobbak, mint a gyengeségeink, a félelmeink, előítéleteink vagy bukásaink. Jézus mondja nekünk is: „Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, és azt mondjátok ennek a hegynek, 'menj innen oda', elmegy, és semmi sem lesz lehetetlen nektek.” (Mt 17,20).

Imádság
Urunk, add nekünk a hitet, amely hegyeket mozgat. Egyedül te ismered mindannyiunk nehézségeit, fájdalmait, bajait, amelyek áthatolhatatlan hegyként állnak előttünk. Urunk, hiszünk benned, segíts hitetlenségünkön, erősítsd hitünket. Amen.